“La vie est la farce à mener par tous.” (Arthur Rimbaud)

“La vie est la farce à mener par tous.” (Arthur Rimbaud)
Viața este un truc, o farsă, un joc inventat de noi pe cand eram nemuritori. L-am inventat din plictiseala intr-una din zilele când totul era nemișcat în perfecțiune. Eram supărați că unu și cu unu fac întotdeauna doi, că pătratul are patru laturi iar cercul este rotund. Eram plictisiți de aripile ce ne ridicau în văzduh, de lipsa gravitatiei, de valurile fără furtuni, de nemișcarea atemporalității .
Pentru a inventa viața în afara Infinitului trebuia să născocim mai întâi niște semne de punctuație. Așadar, am ales un punct pentru a inventa sfârșitul și l-am numit moarte, punctele de suspensie înșirate pe orizontală pentru a marca incertitudinea, semnul de exclamatie pentru fericire si semnul de întrebare pentru a cere răspunsuri.
Am semănat apoi cuvinte printre semne. Cuvintele au răsărit și s-au înălțat către văzduh. Uneori păreau toate la fel, însă creșteau printre semne diferite. Astfel, unele sunau a nemurire, de parca ne-ar fi fost dor de ceea ce am avut acolo, în Înfinit, între Cele Ce nu se Schimbă: „Te iubesc!”, de exemplu. Altele vorbeau despre nesiguranță și trecere: „Te iubeam…”. Iar altele se opreau brusc în moarte. „Te-am iubit.”
Într-o zi, plimbându-mă printre cuvinte și semne am învățat ca pasiunea mea pentru ele înșeală, golește sufletul de surâsuri și seacătuiește inima. Căci „Toate cuvintele cu vraja luate în serios ne costa scump”, spunea Istrati în a lui Chiră Chiralină. Datorită lor, a cuvintelor, viața are mirosul lunii ce adoarme printre trandafiri vareteci și tot ele, cuvintele, o pictează în culori mincinoase. În lumea de aici rar se mai nasc cuvinte trup, acele incantatii ce recheama Nemurirea. Cel mai adesea răsar și înfloresc cuvinte spectru, sunete psihedelice inventate de noi din plictiseala, pe cand eram nemuritori. Iar eu când mă împiedic de cele din urmă cad printre semne de punctuație înșirate pe orizontală într-o desăvârșită incertitudine, aleg din țărână un semn de întrebare uscațiv și mă întreb de ce naiba nu ne-a plăcut infinitul.
MA; Febr 2015
Photo by Mira Smirnova. Credits to Valentina T. For sharing itred.jpg

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s