Eva Medeea

Medeea

Cine poate înţelege psihicul uman? Cine poate descurca gândurile şi actiunile omului? Cât de aproape suntem de nebunie?

28 decembrie. Camera de garda. Maternitatea Giuleşti. Un doctor de aproximativ 50 de ani întâmpină o tânără pacientă.

-Cum vă simţiţi?

-Bine! Ştiţi, am citit mult în ultimele 2 saptămâni. Aş vrea să vă întreb ceva. Înainte de toată povestea asta am luat Escapelle. Pastila de a doua zi… Am deja o opinie, dar ma interesează și părerea dumneavoastră. Voiam să ştiu dacă…

-Da! De asta aţi făcut extrauterină!

-Iar şansele mele de a avea un copil? Să nu-mi vorbiţi în cifre, vă rog. Nu sunt o medie!

-Se poate să se repete o extrauterina, se poate să nu. Dacă mai faceti una, va tăiem trompa.

25 decembrie. Craciunul. O cioara se odihneşte la fereasta etajului 1 de la Maternitatea Giulesti. Uşa se deschide şi un barbat înalt îmbracat în haine preoțeşti intră în salon. Cioara işi strigă de 3 ori glasul.

-Ce salon e aici? Sunt mămicile?

-Nu. Extrauterine.

-Ati vrut copilul?

-Da, parinte. Mult!

-Dar aici? Se uită spre patul din dreapta lui. Sunteţi ortodoxă?

-Nu sunt religioasă.

-Pot să vă dau cu mir ?

-Pentru mine nu înseamnă nimic. Dar dacă înseamnă ceva pentru dumneavoastră…

-Înseamnă! Înseamnă! Te binecuvântez în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh! Amin! Este o zi minunată azi. Mare zi! Vedeţi că nu sunteţi atât de rea pe cât păreţi?

Cioara râde si bate cu aripile in geam. Vorbeşte cu glas de om. „Dar ea nu l-a vrut, parinte! Ea, nu l-a vrut!”

Femeia se uită la cioară.

-Tu să taci. Taci, auzi! M-au minţit! Am vrut să cumpăr libertate şi timp, iar ei mi-au vândut moarte. Eu nu am vrut asta! Ştiai că ei, negustorii de iluzii, ascund moartea sub zâmbete? Niste lacomi! Minicinoși și trădători! Îmi vorbeau despre dreptul de a alege în timp ce îşi înfingeau ghearele în pântecele mele, îmi frângeau măruntaiele şi îmi furau viitorul! Aș fi păstrat-o, în ciuda a ceea ce am zis. Aş fi iubit-o. Întotdeauna am vrut copii.

Cioara urlă. Din ciocul ei cade o vrabie moartă.

-Taci! Dacă aş putea da timpul înapoi, as face totul altfel… Mi-a fost frica de Capăt. Mi-a fost frica de dispariţia mea, de faptul că ea, Eva, avea să mă înlocuiască. Eva Medeea, fetiţa ce se năştea în mine. Ea ştia că va muri. Mi-a spus asta în ziua în care am luat pastila. Am plâns în întuneric. Vocea ei se auzea în mine şi în Univers. Vanzatorii de iluzii mi-au spus ca ea nu va exista. Dar a existat. 5 saptamani si 4 zile.

24 decembrie. Ajunul Craciunului.

Masa de operaţie e rece. E foarte frig acolo. Frig ca într-un mormânt. Lumini mari topesc ochii. Corpul nu-i mai aparține. E al lor. Al celor în halate albe. Anestezistul nu a fost plătit, nici doctorul, nici asistentele. Ea nu e de acord cu plăţile informale. Ce i-ar putea face până la urmă? Doar nu o vor omorî pentru asta? Ei o vor scoate pe Eva din pântecele ei. O vor smulge ca pe o plagă. Sarcina extrauterina este considerată o urgenţă medicală. Pentru ei nu e o viaţă, un individ cu o informaţie genetică irepetabilă.

23 decembrie „Eva, să te întorci în mine când voi fi pregătită! Îmi pare rău!”

  1. Autoarea acestui text respects dreptul femeilor de a folosi metode de planificare familială şi de a decide privind propriul corp. Aceasta povestire este scrisa cu scopul de a contribui la informarea privind riscurile Pastilei de a doua zi (Planul B), disponibila în România cu numele de Escapelle şi Postinor. Prospectul acestor pastile nu avertizează în mod clar privind riscul de sarcină extrauterină. Cu toate acestea, literatura medicală include numeroase studii ce demonstreză contrariul. Sarcina extrauterina este considerată o urgenţă medicală ce poate pune în pericol viaţa şi afecta sever fertilitatea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s