Despre inorogi, timp și oameni

cry

Psst! Vezi fereastra deschisă de la etajul 7? Acolo, pe strada Vântului numarul 9. Auzi? Un cuplu tocmai se desparte. Nu țipa unul la altul. Nimeni nu plânge. Doar ea întreabă repetitiv, cu o voce monotonă: ”M-ai iubit vreodata? Spune-mi, îți cer, m-ai iubit vreodată?” Ea e profesoară. El e ambasador. Cu un an în urmă începuse o aventură cu o tipa cu 12 ani mai tânără. Ea bănuia ceva însă, în ciuda unor oarece suspiciuni cauzate de întâmplare– o fotografie cu ei, aparent nevinovată, într-un tabloid distribuit gratuit pe rutele Metrorex, un mesaj citit fugitiv pe pagina lui de facebook- nu avea dovezi și refuza să creadă. Astăzi avea să-l întrebe despre ea.
***
E lumina aprinsă acolo în casa aceea de pe strada Lunei numarul 33. O tânără de 20 de ani se joacă cu fiul ei. Un puștan cu parul negru și des. Tatăl intră în cameră. O îmbrătișează. O sărută pe gura. Pielea lui miroase a tutun amestecat cu parfum. Mirosul lui îi pătrunde în nări și se strecoara încet mai jos de pântece. Pustiul îi desparte și rupe sărutul. Își îmbrătișezază mama. O sărută. Fantoma lui Freud zâmbește cocoțată în mijlocul patului. Complexul lui Oedip.Puștiul își închipuie că va crește și se va căsători cu mama. Tatăl îl ridică în brațe și îl duce în pătuțul din camera alăturată. Îi spune o poveste despre elefanți zburători, inorogi și pasărea măiastră. Se întoarce la ea. Fac dragoste.
***
Pe strada Viscolului numarul 5, la apartamentul 4, pe canapeaua rece de piele un bărbat fumează a 11 tigară din pachetul Sobraine. Fumase 10 tigări în ultima ora pe balconul mic al apartamentului dintr-un bloc banal și gri ce amintea de planul de sistematizare început de Ceaușescu în 1974 . Se uită la ea cum doarme. Ochii lui se umezesc. Știe ca ea nu-l mai iubește. Înainte îl astepta întotdeauna cu o surpriză: prăjituri de la cofetaria din colț, lenjerie de mătase verde, o poveste din Cartea de nisip, JL Borges. Acum o găsește dormind sau plângându-se că are de lucru până târziu și trebuie să se retragă în camera alăturată.
***
Pe Bulevardul Oaspetilor, numărul 12 a sosit Moartea. Gazda, o femeie de vreo 45 de ani era singură în casă cand ultimul fir de nisip din clepsidră s-a scurs. Locuia singură de peste 15 ani. Înainte să cadă la podea a simțit o durere în dreapta capului asemenea celei cauzate de un ac gros ce străpunge carnea, osul si ajunge până la creier. Probabil cineva o va găsi abia dupa câteva zile. Nu avea prieteni iar cu rudele vorbea foarte rar. Vecinii credeau ca e o scriitoare nebună și încercau să o evite

***
Psst! Auzi? De acolo de la etajul 1 al blocului situat pe strada Basmului numarul 1 se aude un plânsetul unui bebeluș abia născut. Mama a născut acasă, asistată de tânărul ei partener. Chemaseră salvarea în urma cu două ore, dar, fiind perioada sărbatorilor de iarnă, medicii erau depășiți de numărul de apeluri. De fapt, salvarea chemată de ei se oprise pe bulveradul Oaspeților numărul 12. Primiseră un apel de la un bărbat care striga disperat: ”Faceți ceva, vă rog, faceți ceva. Nu am apucat să-i spun ca o iubesc…” O femeie de 45 de ani murise acolo în urma unui anevrism cerebral.

Dar să ne întoarcem pe strada Basmului. Tânărul iubit s-a descurcat bine. La momentul potrivit a apucat fețița nenăscută de cap într-un mod blând dar hotărât și a tras-o ușor în lumea de afară. Cu ceva timp în urmă, aflând că iubita lui a rămas însărcinată – nu panificaseră; s-a întâmplat- s-a hotărât să asiste la nașterea copilului. A făcut un curs și a petrecut mult timp pe youtube, căutând materiale despre naștere. Când a ajuns salvarea, bebelușul se odihnea deja liniștit la sânul mamei. O fetița de cam 2.8 kg. Ana.

Apoi, cineva nevăzut a asezat la capul micuței Ana o clepsidra, a dat drumul primului fir de nisip și a spus : „Totul e gata! Trăiește, descoperă, învață! Ne vedem puțin mai târziu să-mi povestești cum a fost. Sa-mi spui despre inorogi, timp și oameni”.

06 ian. 2015

Picture source: https://www.facebook.com/259411197470689/photos/a.741952299216574.1073741845.259411197470689/688431614568643/?type=1&theater
Artist: Mantha Tsialiou

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s