Despre Dreptate, Dragoste si nimic

Amor-Victorious-1602-03-large.jpg

Vouă, Oamenilor, v-a fost data întâi Dreptatea. Nu o sa va spun aici cine v-a dat-o. Nu asta este important acum. Oricum nu sunt sigur că am răspunsuri… Important este să vă amintiți… Să vă amintiti ca știați ce este Bine si ce este Rău, știati care este greutatea Frumosului si cât de mult cântărăște Urâtul, știati care este gustul si mirosul Adevarului.

Dar vouă, Oamenilor, vi s-a parut că Dreptatea este fadă și plictisitoare. Vi s-a părut că se pierde aventura și că totul este guvernat de legi rutiniere. Astfel că ați inceput sa săriți garduri pe care scria „Interzis”, ați pătruns în lumile ce nu va aparțineau și ați mâncat și băut din cele Neștiute ce nu vi se cuveneau, pân´ ce aburii beției v-au întunecat rațiunea și au lăsat neîngrădite simțurile.

„Bine atunci”! vi s-a spus. „Cele drepte vi se par ridicole și plictisitoare prin trăinicia lor. Vă obosesc, vă dezgustă. Vă las atunci al doilea secret ce guvernează Universul. Vă las Dragostea!”Și v-a fost dată Dragostea! Dragostea care înaltă Omul până la culmile Dreptății. Dragostea care dăruiește, iartă, umple, rămâne, înțelege.

Iar voi, voi ce ați făcut? Ați strivit Dragostea precum se strivește un vierme de care vă e scârbă. Ați șters urmele de sânge pe iarba putrezită de la marginea drumului. Ați păstrat din ea doar senzualitatea și v-ați dezis de orice legătură cu Dreptatea și Adevarul. Dezbrăcată de esența sa, Dragostea a rămas acum o mușcătură dulce ce gâdila carnea și adoarme ratiunea. Dintre Dreptate si Dragoste ati ales nimicul. Caci în zadar v-au fost date acestea două pentru a atinge Infinitul când voi vă agațați cu fiecare gest, cu fiecare gând, cu fiecare vis, de ceea ce numiți prezent, plăcere, senzualitate. Voi, Oamenii, credeti că aceasta Dragoste carnală învinge totul. Este nimic! Nimic! Ha, ha, ha, ha!

Painting: Amor-Victorious 1602-03
Painting source: http://www.caravaggio-foundation.org/Amor-Victorious-1602-0…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s